ایمنی حفاری

لینک دنلود آموزش ایمنی حفاری

https://www.aparat.com/v/mVhXE

 

 

 

 

 

 

 

۱      روش اجرا :

۶-۱- برنامه‌ريزي جهت عمليات گودبرداري و حفاري

هنگام برنامه­ريزي جهت عمليات گودبرداري و حفاري باید برخي نكات نظير ذيل را در نظر گرفت:

–  تعيين جنس خاك و شرايط موجود :

قبل از شروع به­كار حفاري بايد نوع خاك را در محل تعيين كرده و پس از آن آخرين حفاري در آن مناطق را بررسي نماييد. اگر خطرات پنهاني وجود دارد (مانند سرويس‌هاي نامعين زيرزميني و…)، آن­ را كشف نماييد. سپس سرويس‌هاي هوايي را ملاحظه كرده و در صورت وجود خطوط تلفن، برق و … كه ممكن است خطرساز باشند با مالكين آن‌ها مشورت نماييد .

– تعيين  سرويس‌هاي زيرزميني :

پس از مراحل فوق سرويس‌هاي زيرزميني ( مانند لوله‌هاي گاز ، خطوط تلفن و برق) را معين نموده و مطمئن شويد كه در محل خود محكم قرار دارند .

تذكر: سرويس‌هاي زيرزميني كه تا ۶۰۰ ميليمتر (۲ فوت) از حفاري فاصله دارند بايد به­وسيله دست يا ساير سيستم‌هاي مجاز اطرافشان حفاري گردد . سپس هنگامي كه زير آن‌ها از خاك خالي شد بايد پشتيبان مناسبي براي آن به­ كار برد. در صورت صدمه ديدن آن فوراً بايد به صاحب سرويس اطلاع داد.

– تعيين سازه‌هاي حفاظتي و تجهيزات :

قبل از شروع به كار، بايد سازه‌هاي حفاظتي و تجهيزات مورد نياز را متناسب با نوع خاك و شرايط كار تعيين نمايید تا مطابق با بازرسي‌ها و طرح‌هاي كنترلي عبور و مرور در محل حفاري باشد . ضمناً بايد مطمئن شوید كه اندازه شمع‌ها مطابق با اندازه ترانشه بوده و مهندس حرفه‌اي، ايمني هر يك از سازه‌هاي حفاظتي را مطابق استاندارد تائيد نموده است .

–  سازماندهي محل حفاري :

ناظرين بايد در مورد موضوعات ذيل اطلاعات كافي داشته باشند :

  1. محل خطوط برق و ساير خطرات كجاست؟ مواد در كجا انبار شده اند؟
  2. نخاله‌ها كجا كوپه مي‌شود ؟ (مطمئن شوند بين نخاله‌ها و لبه ترانشه حداقل ۱ متر (۳ فوت) فاصله است)
  3. مواد فرو ريخته چطور از داخل ترانشه حذف مي‌شود؟
  4. اتاق عمليات چه مقدار تجهيزات نياز دارد؟
  5. محل‌هاي ورود و خروج به ترانشه كجاست؟ (هر كارگر نبايد بيشتر از ۸ متر (۲۶ فوت) از نردبان فاصله داشته باشد)
  6. آيا بناها يا سازه­ها در اثر كار مي­توانند بي‌ثبات شوند ؟
  7. نقاط پرتردد ورودي و خروجي در محل حفاري كجاست ؟
  8. در ترانشه‌هاي با عمق بيشتر از ۲/۱ متر بايد يك كارگر ذيصلاح در سطح ترانشه ايستاده و كارگران داخل ترانشه را در مواقع و شرايط غير ايمن هشدار داده و در موارد اورژانسي كمك نمايد .
  9. ناظر یا مسئول بايد آماده مقابله با شرايط اضطراري باشد . همه افراد بايد در مواقع وقوع حادثه بدانند چه بايد بكنند و با چه كسي بايد تماس بگيرند . برنامه شرايط اضطراري و كمك‌هاي اوليه بايد توسط كميته يا نماينده آن مرور شود . نوع و ميزان حوادث احتمالي را در نظر داشته باشند براي مثال: مهيا سازي چه سطحي از كمك‌هاي اوليه مورد نياز مي‌باشد ؟ مثلاً براي ۵ نفر شاغل در محل حفاري به كلاسكمك‌هاي اوليه نيازمنديم .
  10. فاصله محل حفاري تا تسهيلات درماني چقدر باشد؟ آيا آمبولانس در محل حفاري در دسترس است؟
  11. آيا وسايل نقل و انتقال مصدومين مهيا است؟ آيا مطابق نيازمندي­هاي مقررات كمك‌هاي اوليه است؟
  12. آيا تجهيزات و تسهيلات نجات و امداد اورژانسي در محل حفاري كافي است ؟
  13. آيا پاسخگويان مي­توانند كارگر مصدوم را به­طور ايمن از فروريختگي نجات دهند؟
  14. آيا كارگران جهت انتقال مصدومين ناشي از فروريختگي يا ساير حوادث به اندازه كافي آموزش ديده‌اند؟

 

۶-۲- تعيين روش‌های گودبرداري از لحاظ وسيله انجام كار

  • روش دستي : در صورت محدوديت زمين يا عدم دسترسي به ماشين آلات از اين روش كه از بيل، كلنگ و فرغون استفاده مي‌شوند انجام مي‌شوند .
  • روش مكانيزه : معمولاً در عمده گودبرداري­ها از اين روش استفاده مي‌شوند كه از ماشين آلاتي چون بيل مكانيكي و… استفاده مي‌شوند .

 

۶-۳-  الزامات

  • الزامات وضعيت سلامتي كاركنان و تجهيزات حفاظت فردي :
  1. معاينات دوره‌اي كارگران بايد در هر سال ۱ بار انجام پذيرد .
  2. در صورت شيوع بيماري­هاي واگيردار بایدبه كليه كارگاه­ها و كارگران تذكر داده شود و دستورات بهداشتي در
    محل هاي مناسب نصب شود.
  3. در مواردي كه كارگران در محيط هاي مرطوب فعاليت مي نمايند مسئول HSE مكلف به تهيه كفش يا چكمه­هاي لاستيكي و دستكش غير قابل نفوذ متناسب با كار مي‌باشد . همچنين كليه كاركنان در گودال‌ها و ترانشه بايد از كلاه ايمني، كفش يا پوتين ايمني پنجه فولادي تأييد شده استفاده نمايند .
  4. كليه كاركناني كه وارد گودال‌هاي عميق محدود مي‌شود بايد از لباس‌هاي مهاردار متصل به طناب نجات استفاده نمايند. طناب نجات بايد از هر گونه طنابي كه جهت نقل و انتقال مواد به­كار مي­رود مجزا بوده و در كل زمان كار در گودال صرفاً متصل به كارگر باشد .
  5. هر كاري كه در لبه گودالي با عمق ۶ فوت يا بيشتر كار مي‌كند بايد از خطر سقوط محافظت شود . بدين منظور مهيا كردن گاردريل ها (باند حفاظ) ، فنس­ها ، موانع ، پوشش ها يا بندكشي موردنياز مي‌باشد .
  6. مسئول ایمنی مكلف است به وسيله مسئولين فني خود كليه وسايل استحفاظي را مرتباً بازرسي، تعمير و يا تعويض نمايد تا حفاظت كارگران پيوسته تأمين گردد .
  7. امكانات كمك‌هاي اوليه و تجهيزات امدادي اضطراري بايد در دسترس باشد. نظير طناب مهار ايمني، برانكارد سبدي بايد در نقاطي كه شرايط جوي خطرناك داشته و يا حين كار در داخل گودال، به آساني در دسترس باشد. فقط كاركناني كه آموزش‌هاي مورد تأييد را ديده و داراي تجهيزات مناسب هستند مي­توانند به بازيابي آنچه نياز به ورود به جو خطرناك دارد، مبادرت نمايند.

– الزمات قانوني عمليات مقدماتي گودبرداري و حفاري :

  1. زمين مورد نظر از لحاظ استحكام دقيقاً مورد بررسي قرار گيرد .
  2. موقعيت تأسيسات زير زميني از قبيل لوله كشي گاز، كابل هاي برق، تلفن و غيره كه ممكن است در حين انجام عمليات گودبرداري موجب بروز خطر و حادثه گردند و يا خود دچار خسارت شوند، بايد مورد شناسايي قرار گرفته و در صورت لزوم نسبت به تغيير مسير دائم يا موقت و يا قطع جريان آن ها اقدام گردد.
  3. در صورتي كه تغيير مسير يا قطع جريان تأسيسات امكان پذير نباشد بايد به طرق مقتضي از قبيل نگه­داشتن به طور معلق و يا محصور كردن و غيره نسبت به حفاظت آن‌ها اقدام شود.
  4. موانعي از قبيل درخت، تخته سنگ و غيره از زمين مورد نظر خارج گردند.
  5. در صورتي كه عمليات گودبرداري و حفاري احتمال خطري براي پايداري ديوارها و ساختمان­هاي مجاور در برداشته باشد، بايد از طريق نصب شمع، سپر و مهارهاي مناسب و شروع عمليات، ايمني و پايداري آن‌ها تأمين گردد .

– الزمات قانوني رعايت  اصول كلي گودبرداري و حفاري :

  1. اگر در مجاورت محل گودبرداري و حفاري كارگراني مشغول به كار ديگري باشند ، بايد اقدامات احتياطي براي ايمني آنان به عمل آيد .
  2. در مواردي كه عمليات گودبرداري و حفاري در مجاورت خطوط راه‌آهن ، بزرگراه ها، مراكز و تأسيساتي كه توليد ارتعاش مي‌نمايد، انجام شود بايد تدابير احتياطي از قبيل نصب شمع ، سپر و مهارهاي مناسب براي جلوگيري از خطر ريزش اتخاذ گردد .
  3. پس از انجام حفاری، باید محل مورد نظر با علائم هشدار دهنده و نوار حفاری و چراغ چشمک‏زن و … کاملاً مشخص گردد.(نصب علائم هشدار دهنده و حفاظ برای ترانشه الزامی است.)
  4. مصالح حاصل از گودبرداري و حفاري نبايد به فاصله كمتر از نيم متر از لبه گود ريخته شود . همچنين اين مصالح نبايد در پياده­روها و معابر عمومي به نحوي انباشته شود كه مانع عبور و مرور گردد .
  5. ديواره‌هاي محل گودبرداري و حفاري در موارد ذيل بايد دقيقاً مورد بررسي و بازيد قرار گرفته و در نقاطي كه خطر ريزش بوجود آمده است ، وسايل ايمني نصب و يا نسبت به تقويت آن‌ها اقدام گردد .

الف- بعد از يك وقفه ۲۴ ساعته يا بيشتر در كار

ب- بعد از هرگونه عمليات انفجاري

ج-بعد از ريزشهاي ناگهاني

د- بعد از صدمات اساسي به مهارها

ه- بعداز يخبندان­هاي شديد

و بعد از باران­هاي شديد

 

  1. در محل­هايي كه احتمال سقوط اشيا به محل گودبرداري و حفاري وجود دارد ، بايد موانع حفاظتي براي جلوگيري از وارد شدن آسيب به كارگران پيش­بيني گردد . همچنين براي پيشگيري از سقوط كارگردان و افراد عابر به داخل محل گودبرداري و حفاري نيز بايد اقدامات احتياطي از قبيل محصور كردن محوطه گودبرداري ، نصب نرده­ها ، موانع ، وسايل كنترل مسير ، علايم هشدار دهنده و غيره انجام شود .
  2. شب­ها در كليه معابر و پياده­روهاي اطراف محوطه گودبرداري و حفاري بايد روشنايي كافي تأمين شود و همچنين علايم هشدار دهنده شبانه از قبيل چراغ هاي احتياط ، تابلوهاي شبرنگ و غيره در اطراف منطقه محصورشده نصب گردد ، به طوري كه كليه عابران و رانندگان وسايل نقليه از فاصله كافي و به موقع متوجه خطر گردند .
  3. هرگاه ديواري جهت حفاظت يكي از ديواره‌هاي گودبرداري مورد استفاده قرار گيرد بايد به وسيله مهارهاي لازم پايداري آن تأمين شود .
  4. چنانچه وضعيت گود يا شيار به نحوي است كه روشنايي كافي با نور طبيعي تأمين نمي‌شوند . بايد جهت جلوگيري از حوادث ناشي از فقدان روشنايي ، از منابع نور مصنوعي استفاده شود .
  5. در صورتي­كه احتمال نشت و تجمع گازهاي سمي و خطرناك در داخل كانال وجود داشته باشد بايد با اتخاذ تدابير فني و نصب مهارهاي مناسب با استقامت كافي انجام و با نصب موانع ، نرده­ها و علايم هشدار دهنده ، منطقه خطر به طور كلي محصور و از عبور و مرور افراد جلوگيري به عمل آيد .
  6. در گودها و شيارهايي كه عمق آن‌ها از يك متر بيشتر باشد، نبايد كارگران را به تنهايي به كار گمارد .
  7. در حفاري با بيل و كلنگ بايد كارگران به فاصله كافي از يكديگر به كار گمارده شوند .
  8. در شيارهاي عميق و طولاني كه عمق آن‌ها بيش از يك متر باشد، بايد به ازاء حداكثر هر سي متر طول، يك نردبان كار گذارده شود . لبه بالايي نردبان بايد تا حدود يك متر بالاتر از لبه شيار ادامه داشته باشد .
  9. در هنگام مانور دستگاه­ها (نظیر جرثقیل، بیل مکانیکی و …) در محل حفاری، کارکنان را باید از محل دور نمود.

 

  1. در صورت نياز به حفر ترانشه موارد ذيل مي بايست رعايت گردند:
  • از ورود ماشین‏های سنگین به محدوده جلوگیری کنید.
  • در مواردی که عمق ترانشه بیش از یک متر است شمع‏کوبی با شرایط ذیل لازم می‏باشد:
  • اگر زمین نامناسب باشد از تخته‏های عمودی استفاده نمائید.
  • در زمین مناسب(از نظر ایمنی) از تخته افقی استفاده نمائید
  • استفاده از سپر حفاظتی
  • لوازم پیش ساخته چوبی یا فلزی که بوسیله جرثقیل حمل می‏شود.
  • شمع‏کوبی در زمین و استفاده از الوار عمودی بوسیله ماشین شمع‏کوبی
  • حداقل یک فاصله ۲۰ سانتیمتری بین خاکریز و گود وجود داشته باشد که در این منطقه هیچگونه ابزار و مصالح و … نباید در یک­جا مجتمع باشد. از پخش ابزار و مصالح در سطح سواره‏رو شدیداً خودداری گردد.
  • در هنگام حفاری و ایجاد ترانشه، چنانچه در طول مسیر به چاهی متروکه برخورد نمودید باید قبل از ادامه کار ابتدا آن را پر نمایید.
  • وجود آب داخل ترانشه و ایجاد ارتعاش به­وسیله دستگاه­های سنگین باعث ناپایداری خاک می‏گردد که باید در برخورد با هر کدام از موارد، نکات ایمنی را رعایت نمود.

 

– الزامات قانونی راه هاي ورود و خروج به محل گودبرداري و حفاري :

  1. براي رفت و آمد به محل گودبرداري بايد راه‏هاي ورودي و خروجي مناسب و ايمن در نظر گرفته شود . در محل گودهايي كه عمق آن بيش از ۶ متر باشد ، بايد براي هر شش متر يك سكو يا پاگرد براي نردبان‌ها ، پله­ها و راه‌هاي شيب‌دار پيش­بيني گردد . اين سكوها يا پاگرد و همچنين راه هاي شيب‌دار و پلكان­ها بايد به وسيله نرده­هاي مناسب محافظت شوند .
  2. در محل گودبرداري بايد يك نفر نگهبان مسئول نظارت بر ورود و خروج كاميون­ها و ماشين آلات سنگين باشد و نيز براي آگاهي كارگران و ساير افراد ، علايم هشداردهنده در معبر ورود و خروج كاميون­ها و ماشين آلات مذكور نصب گردد .
  3. راه هاي شيب دار و معابري كه در زمين هاي سخت (بدون استفاده از تخته هاي چوبي) ساخته مي‌شوند بايد بدون پستي و بلندي و ناهمواري باشد .
  4. افرادي كه در عمليات گودبرداري و حفاري به كار گرفته مي‌شوند، بايد داراي تجربه كافي بوده و همچنين افراد ذيصلاح بر كار آنان نظارت نمايند .

– الزامات بازرسي ، نظارت و سرپرستي :

  1. اشخاص ذيصلاح (سرپرستان) بايد همه روزه گودال‌ها ، فضاي مجاور و سيستم‌هاي محافظتي را بازديد نمايند تا موقعيت‌هاي ايجاد فروريختگي‌ها، خطاي سيستم‌هاي حفاظتي، جوهاي خطرساز، يا ساير شرايط خطرناك را بتوانند كشف نمايند .
  2. بازرسي بايد قبل از شروع كار و يا در صورت لزوم در سراسر شيفت كاري انجام شود .
  3. پس از وقوع هر رويداد همراه با خطر (مثل بارندگي) بايد بازرسي به عمل آيد .
  4. اين بازرسي‌ها هنگامي كه قرار است گودبرداري توسط كارگران انجام شود و يا در هنگام عمليات گودبرداري الزامي است.
  5. هر كجا ، بازرسي به مورد مشكوك يا خطرناكي برخورد ، كارگران بايد از محل خارج شوند تا اقدامات احتياطي لازم جهت ايمني آن‌ها به عمل آيد .

– الزامات پايش فردي :

در پايش فردي حصول اطمينان از موارد ذيل ضروري است :

  1. جليقه‌هاي منعكس كننده نور در فضاهاي حركتي وسايط نقليه وجود داشته باشد .
  2. كلاه ايمني ، كفش‌هاي پنجه فولادي و… مورد استفاده قرار گرفته باشد .
  3. كارها مطابق با دستورالعمل‌ها و به­صورت ايمن انجام شود .

– الزامات پايش محيط كار :

الف) شرايط سطحي

در بررسي شرايط سطحي ، موارد ذيل بايد مورد توجه قرار گيرد :

  1. شكاف‌ها يا شيارهاي در حال شكل­گيري
  2. فاصله مناسب محل دپوي خاك‌هاي برداشته شده از لبه گودال
  3. عدم وجود مواد يا تجهيزات نزديكي لبه گودال
  4. وجود آب در گودال
  5. عدم وجود منابع ارتعاشي

 

ب) ديواره‌هاي شيبدار و پله­دار

در بازديد ديواره‌هاي شيبدار و پله دار بايد به بررسي اين موارد پرداخته شود :

  1. شكاف­ها يا شيارهاي در حال شكل­گيري
  2. خرده سنگ (سنگ ريزه)
  3. تغيير نوع خاك
  4. شيب كافي براي خاك

 

ج) شمع‌زني و حفاظ­گذاري

در هنگام بررسي شمع‌زني و حفاظ­گذاري توجه به موارد ذيل الزامي است :

  1. درست قرارگرفتن و درست عمل نمودن
  2. عدم نشي از سيلندرهاي هيدروليك
  3. كيپ بودن گوه ها

 

د) كنترل راه­هاي ورودي و خروجي

  1. دسترسي در هر ۲۵ فوت
  2. تنظيم درست پلكان، نردبان و راه­هاي شيبدار

 

ه) وجود تسهيلات

  1. نگهداري و پشتيباني كافي
  2. مصالح ناپايدار (لق)
  3. شناسايي شده و حفاظت شدن تسهيلات

 

و) آب و هوا

  1. يخ زدگي شبانه
  2. بارندگي

 

۶-۴-  تذكرات

اگر قرار باشد گودبرداري براي بيشتر از ۵ متر عمق ادامه يابد ، باید اطلاعات ذيل را به مدیریت HSEQ مربوطه اعلام نمايید :

  1. آدرس و مشخصات دقيق محل انجام كار
  2. موقعيت محل حفاري و ويژگي‌هاي كاري كه بايد انجام شود
  3. تعداد كارگران به كار گرفته
  4. زمان شروع و مدت انجام كار مورد نظر
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *